Ingrediente
smochine
rețeta cu cele mai putine ingrediente 😉
Mod de preparare
Și pentru că tot avem un smochin in curte, iar anul acesta a rodit foarte nult, m-am gândit că nu ar fi rău să fac niște smochine deshidratate pentru iarnă. Smochinele se coc pe rând incepând din august și până la sfârsitul lui noiembrie, mai ales acum cand temperaturile din noiembrie sunt destul de ridicate.
Smochinele trebuie culese atunci cănd îsi maresc volumul, când iși schimba culoarea și devin moi la ”pipăit”.
Le-am spălat, le-am zvântat în prosoape de hârtie și le-am lăsat intregi. Fructele proaspete nu trebuie lasate mai mult de 5-6 ore dupa recoltare pentru ca se deterioreaza foarte rapid, asa ca am apelat la cele doua metode de deshidratare cea la cuptor si a doua la deshidrator.
Smochinele intregi le-am sezat in tavă la cuptor pe o hârtie de copt (pentru că îsi vor lăsa suc). La cuptor vor sta cam 2 zile, la o temperatura de 65-70 grade câte 4-6 ore/zi. După cele 4-6 ore, oprim cuptorul dar lăsăm ușa cuptorului intredeschisă pentru evaporarea umiditătii din interior
După terminarea procesului de uscare, smochinele se vor aplatiza si se vor lăsa să se răcească complet, așezăm pur și simplu o planșetă peste ele și o greutate și le lăsăm 24 de ore.
Dup[ aplatizare, le-am asezat pe tăvițele unui deshidrator pentru uscare exterioară (așa vom elimina sucul gelatinos care s-a format in cuptor). Setăm temperatura la 50-60 grade (de altfel aparatul indica temperatura de deshidratare pentru fiecare categorie de fructe și legume), pornim aparatul și gata. Procesul va dura in jur de 2 ore, după care le lăsăm din nou să se răcească complet. Daca nu aveți deshidrator le așezați pe grătarul de la cuptor și le țineți la temperatura de 60 de grade 2 ore cu ușa cuptorului intredeschisă.
Gata, le putem depozita in borcane de sticla etanse sau le putem vida in pungi de plastic.
Și pentru că tot avem un smochin in curte, iar anul acesta a rodit foarte mult, m-am gândit că nu ar fi rău să fac niște smochine deshidratate pentru iarnă
Smochinele trebuie culese atunci cănd îsi maresc volumul, când iși schimba culoarea și devin moi la ”pipăit”
Responsabil cu recoltarea smochinelor este soțul meu, de altfel este o indeletnicire care-i face multă plăcere. 😉
Deci, am cules fructele coapte, le-am așezat în tavă pe o hârie de copt
Introducem tava la cuptor la o temperatură de 65-70 grade unde vor sta 2 zile, câte 4-6 ore/zi. După cele 4-6 ore, inchidem cuptorul dar lăsăm ușa cuptorului intredeschisă pentru evaporarea umiditătii din interior
Așa arată după prima zi de uscare
A doua zi introducem din nou tava la cuptor, tot la temperatura de 65-70 grade pentru inca 4-6 ore. Lăsăm să se răcească complet
După ce le scoatem din cuptor, se vor aplatiza, așezăm pur și simplu o planșetă peste ele și o greutate și le lăsăm până a doua zi.
Așa vor arăta după ce le-am aplatizat
Le-am asezat apoi pe tăvițele unui deshidrator pentru uscarea de suprafată. Nu aveți deshidrator le așezați pe grătarul de la cuptor și le țineți la temperatura de 60 de grade 2 ore cu ușa cuptorului intredeschisă.
Punem capacul, setăm temperatura la 50-60 grade ( aparatul indica temperatura de deshidratare pentru fiecare categorie de fructe și legume), pornim aparatul și gata. Procesul va dura in jur de 2 ore, lăsăm să se răcească complet
Le lasam 24 de ore la aclimatizare
Peste iarnă, vor fi un deliciu
Să aveți poftă !
Aparat de vidat FoodSaver
Le putem pune în pungi pentru a le vida cu aparatul de vidat
Se vor păstra și 2-3 ani și vor fi un deliciu