Ingrediente
2 litri suc de smochine
(sucul care rămâne în tavă după ce stau 6 ore la cuptor la o temperatură de 70 grade și cel colectat după aplatizare)
16 g sare de lămâie (2 pliculețe)
1 kg zahăr
40 g gelatină pentru glazură (roșie)
Poate fi făcută foarte bine fără adaos de gelatină (știm cu toții că gelatina este benefică în tratamentul articulațiilor) dar, în acest caz lichidul trebuie scăzut la 50%, iar culoarea va fi între cărămiziu și brun
Mod de preparare
Și pentru că tot avem un smochin in curte, iar anul acesta a rodit foarte nult, m-am gândit că nu ar fi rău să fac niște smochine deshidratate pentru iarnă, iar din sucul rezultat de la dezgidratere , poate niste peltea ? 😉. Smochinele se coc pe rând incepând din august și până la sfârsitul lui noiembrie, mai ales acum cand temperaturile din noiembrie sunt destul de ridicate.
Smochinele trebuie culese atunci cănd îsi maresc volumul, când iși schimba culoarea și devin moi la ”pipăit”.
Le-am spălat, le-am zvântat în prosoape de hârtie și le-am sezat in tavă la cuptor pe o hârtie de copt (pentru că îsi vor lăsa suc).
După ce au stat la cuptor la o temperatură de 70 grade pentru 6 ore, le lasam sa se raceasca complet, după care le aplatizăm,punem pur și simplu o planșetă peste ele și o greutate și le lăsăm 24 de ore.
După 24 de ore, smochinele aplatizate vor continua drumul spre deshidratare completă (rețeta aici), iar sucul lăsat in timpul coacerii si apoi a aplatizarii, il colectam intr-un vas.
Punem vasul la foc mediu si lasam sa fiarba 30 minute la foc mediu spre mare, colectam spuma si o aruncam, (lichidul din vas ar trebui sa scada cam 1/3 din canitate). Adaugam sarea de lamaie (acum vom observa ca lichidul din vas se va deschide la culoare). Mai fierbem 10 minute si adaugam zaharul.
Separat, intr-un bol amestecam gelatina cu 4-5 linguri de zahar (tos) si 50-100 ml suc de smochine racit.
Dupa 10 minute după ce am adaugat zaharul (nu lasati mai mult deoarece zaharul se va carameliza iar lichidul va capata o culoare maro, ceea ce nu ne dorim), adaugam amestecul de gelatina cu zahar si mai fierbem fix 1 minut (ca sa nu greșiti, la primul clocot opriti focul).
Imediat punem in borcane sterilizate 30 de minute la 110 grade pregatite dinainte, punem capace, intoarcem pentru 1 minut borcanul cu capacul in jos pentru sterilizare si aducem in pozitie normala (daca lasam borcanul pe capac chiar si pentru 5 minute, putem avea surpriza ca gelifierea sa se produca si nu mai putem readuce compozitia pe fundul borcanului).
Etichetam si transferam in camera de depozitare. Din 2 litri de suc si 1 kg zahar eu am obtinut 8 borcanele de 200 g. Este o peltea care poate fi mancată la micul dejun sau, cu care putem face o glazură pentru prajitura. Putem orna foarte bine chiar si un bol de inghetata. Este delicioasa.
Să aveți poftă !
Smochinele trebuie culese atunci cănd îsi maresc volumul, când iși schimba culoarea și devin moi la ”pipăit”.
Le-am Așezat in tavă la cuptor pe o hârtie de copt (pentru că îsi vor lăsa suc). După ce le scoatem de la cuptor le vom aplatiza (și vor lasa din nou suc)
Așa arată sucul gelatinos lăsat in timpul coacerii și apoi a aplatizarii smochinelor
Sucul, il colectăm intr-un vas.
Punem vasul la foc mediu spre mare și lăsăm să fiarbă 30 minute (lichidul din vas ar trebui să scadă cam 1/3 din cantitate). După 30 de minute, adăugăm sarea de lămâie (acum vom observa că lichidul din vas se va deschide la culoare). Mai fierbem 10 minute și adăugăm zahărul.
După 10 minute de când am adăugat zahărul (nu lasați mai mult deoarece zahărul se va carameliza iar lichidul va căpăta o culoare maro, ceea ce nu ne dorim), adăugăm amestecul de gelatină cu zahăr și mai fierbem fix 1 minut (ca să nu greșiți, la primul clocot opriți focul).
Imediat punem in borcane sterilizate 30 de minute la 110 grade pregătite dinainte, punem capace, intoarcem pentru 1 minut borcanul cu capacul in jos pentru sterilizare și aducem in pozitie normală
Etichetăm și transferăm in camera de depozitare. Din 2 litri de suc și 1 kg zahăr eu am obținut 8 borcanele de 200 g.