Ingrediente:
2 kg prune
200 g miez ce nucă
200 g zahar
1 fiolă esență de vanilie Dr.Oetker
1 fiolă esență lămâie Dr.Oetker
o lămâie tăiată cubulețe
Notă;
In cazul de față (vezi poze), eu am preparat gemul din 10 kg de prune (rețeta este pentru 2 kg de prune). Daca doriți o cantitate mai mare majorați proporțional ingredientele
Mod de preparare:
În primă fază să mergem la cules de prune 😉 . Pentru un gem aromat și de calitate avem nevoie de prune mici (nu din soiul altoit) foarte bine coapte. Spalam prunele si le scoatem samburii. Le dam prin masina de tocat sau prin robot.
Punem prunele intr-un vas larg pentru ca fierberea sa nu dureze foarte mult. Daca prunele nu sunt foarte dulci adaugam zahar. Daca prunele sunt bine coapte si dulci nu mai este nevoie de zahar.
Fierbem magiunul de prune la foc mic si amestecand des sa nu se prinda de vas. Magiunul isi va schimba culoarea in prima faza capatand o culoare rosiatica.
Cât timp fierbe magiunul ne ocupăm putin de miezul de nuca. Punem intr-o tavita miezul de nuca si îl introducem la cuptor la o temperatura de 150-160 grade pentru 15-20 de minute. Când observam ca prinde culoare, oprim focul la cuptor, scoatem tavita si lasam miezul sa se raceasca complet.
Dupa ce miezul s-a racit incercam sa-l taiem in 2-3 bucati (fara sa-l maruntim prea tare)
Taiem cubulete lamâia si o adaugam in pasta care fierbe. Pe langa faptul ca da gust gemului ea are si rol de conservant.
Fierbem magiunul pana obtinem o pasta groasa, de culoare mai inchisa. Cand consistenta acestuia ne satisface (adica este asa cum îl dorim), adaugam zahărul si miezul de nuca, amestecam pentru o distribuire uniforma, mai fierbem 5-10 minute si luam vasul de pe foc. In acest moment adăugam esenta de vanilie si lamaie (pentru ca aroma sa fie mai intensa , daca o adaugam cât gemul inca mai fierbe ea se va evapora).
Punem magiunul fierbinte in borcanele sterilizate in prealabil la cuptor timp de 30 de minute la temperatura de 110 grade. Punem capacele, intoarcem borcanele cu fundul in sus (pentru sterilizare) si lasam la temperatura camerei pana se racesc complet, cel mai bine pâna a doua zi, după care le etichetam si le transferam in camera de depozitare.
Nu e nici o inginerie sa faci magiunul de prune in casa, trebuie doar sa ai rabdare, iar rezultatul final va fi incomparabil fata de ce gasim in magazine. Este cel mai consumat preparat pe timp de iarna la noi in familie 😃
În primă fază să mergem la cules de prune. Pentru un gem aromat și de calitate avem nevoie de prune mici (nu din soiul altoit) foarte bine coapte
Le spălăm și le scoatem sămburii
Tocăm prin mașina de tocat cu sită mare
Punem la fiert la foc mare până incepe să fiarbă, după care reducem focul la mediu. Adăugăm lămâia tăiată cubulețe și nuca prăjită și tăiată
Punem nuca la cuptor la 150-160 grade pentru 15-20 minute
După de s-a răcit, cu un cutit o tăiem bucăți potrivite
Adăugăm nuca tăiată și zahărul (eu am pus 100 g / 1 kg prune) și mai fierbem 5-10 minute
Căt timp firbe compozitia, punem borcanele la sterilizat pentru 30 de minute la 110 grade celsius
Când compoziția incepe să se ingroașe, adăugăm zahărul, facem testul. Daca credeti ca trebuie sa se mai ingroase mai fierbeti 5 minute
Punem magiunul fierbinte in borcanele sterilizate, punem capacele, intoarcem borcanele cu fundul in sus pentru 10 minute
După 10 minute introarcem borcanele in poziție normală și lăsăm până a doua zi la temperatura camerei
A doua zi, etichetăm și transferăm în camera de depozitare (cămară, beci, etc)
Pare complicat dar nu este nici o inginerie să faci ”magiun” 😉
Să aveți poftă !