Ingrediente
4 kg boabe de struguri
2.5 litri apă apă
500 g zahăr
1 lămâie
2 fiole esență vanilie Dr.Oetker
1 esență lămâie Dr.Oetker
un praf de sare (atât cât prinzi intre degete)
Din aceste ingrediente vor rezulta 9 borcane de 800 ml
Pentru o cantitate mai mică, reduceți proporțional ingrediemtele
Mod de preparare
Strugurii se spală, se lasă bine la scurs şi apoi se separă de ciorchine. Lămâia se taie cubulete.
Borcanele se pun la sterilizat in cuptor pentru 20 de minute la temperatura de 110 grade celsius.
Scoatem borcanele din cuptor pe un prosop uscat, le lasam 5 minute sa se racoreasca, adăugăm bobițele de struguri, în proporţie egală sau după preferinţe struguri de culoare albă şi struguri de culoare neagră sau roz, după care se pun câteva cubulețe de lămâie in fiecare borcan (lamâie care a fost scoasă cu ajutorul unei site din compozitia de sirop). Borcanele se vor umple in functie de ce cantitate de fruct sau sirop doriți. Eu folosesc strugurii din compot iarna pentru salată de fructe, deci am sa pun in borcane mai mult fruct.
Se pune la fiert apa cu zahărul şi se lasă să clocotească timp de 5 minute, dupa care oprim focul, adaugam esenta de lamaie, esenta de vanilie si lamâia taiata cubulete. Lasam compozitia sa stea sa-si combine aromele pâna punem strugurii in borcane. Compoziţia fierbinte se toarnă în borcane (ne putem ajuta de o manusa de bucararie), se capsează, se intorc cu fundul in sus pentru a verifica etanseitatea şi se pun in cuptorul preîncalzit la 110 grade timp de o ora. După o ora, oprim focul la cuptor și lăsăm borcanele in interior pana a doua zi. Nu este nevoie să fierbem borcanele la bain marie, ele vor rezista câtiva ani.
A doua zi, scoatem borcanele din cuptor (care între timp s-au racit), le etichetăm și le transferăm in camera de depozitare.
Am cules strugurii, deocamdata doar cei roz s-au copt, pentru strugurii albi trebuie să mai aștept câteva zile 😉
Am spălat strugurii, i-am desfacut de pe ciorchine și i-am pus la scurs pe prosoape de hârtie
Borcanele se pun la sterilizat in cuptor pentru 20 de minute la temperatura de 110 grade celsius.
Se pune la fiert apa cu zahărul şi se lasă să clocotească timp de 5 minute. După 5 minute, oprim focul, adăugăm esența de vanilie, esența de lămâie și lămâia tăiată cubulețe
Scoatem borcanele din cuptor pe un prosop uscat, le lasam 5 minute sa se racoreasca, adăugăm bobițele de struguri, cubulețele de lămâie pe care le luăm cu ajutorul unei site din siropul făcut anterior (pentru a le distribui uniform) și siropul fierbinte
Capsăm borcanele şi le introducem in cuptorul preîncalzit la 110 grade timp de o oră. După o oră, oprim focul la cuptor și lăsăm borcanele in interior până a doua zi.
A doua zi, scoatem borcanele din cuptor (care între timp s-au racit), le etichetăm și le transferăm in camera de depozitare.