Ingrediente
(pentru o damingeană de 3 litri)
1,5 kg cireșe amare (cu tot cu sâmburi)
500 ml alcool dublu rafinat de 96 de grade
1,2 kg zahăr tos
2 litri țuică de casă de 40-50 grade
Mod de preparare
Se incepe prin a spala foarte bine fructele, este indicat sa lasam fructele o ora in apa rece pentru a indeparta eventualii ”musafiri nepoftiti”😉 Fructele se pun impreuna cu zaharul, pe straturi, intr-o damingeana sau borcan de 3-5 litri.
Incercati sa asezati un strat de cirese, dupa care unul de zahar si tot asa. Se lasa ciresele la macerat timp de 7 zile, pentru ca fructele sa-si lase siropul delicios care la final se va transforma intr-o delicioasa ciresata. Damingeana (sau borcanul) pe care o folositi se acopera cu un capac. Recipientul de sticla trebuie pastrat in camera de depozitare, timp de 7 zile, la o temperatura de max 18 grade pentru a nu fermenta. Vasul trebuie o data la 2 zile ”rasturnat” pentru a ajuta ingredientele (ciresele+zaharul) sa se amestece bine.
Dupa o saptamana, se adauga alcoolul de 96 grade si se mai asteapta o saptamana pentru ca fructele sa-si ia din taria alcolului, dupa care, se adauga tuica de casa și se sigileaza vasul cu ajutorul unui capac. Se depoziteaza intr-un loc racoros, timp de 2 luni de zile. Ciresata se lasa la maturat intre 2 si 6 luni, abia atunci poate fi ”trasa” de pe fructe, pusa in sticle, sigilata si depozitata la rece.
Este bine sa folositi pentru ciresata, ciresele amare, dar cu orice fel de cirese rezultatul va fi unul delicios.
Ciresele se spală (eu nu am avut cirese amare, dar rezultatul este delicios)
Se curăță de codițe (nu și de sâmburi)
Punem intr-un vas cireșele și zaharul, apoi rasturnam de câteva ori vasul pentru ca cele două ingrediente să se amestece
După 7 zile se adaugă alcoolul de 96 de grade, după alte 7 zile se va adăuga țuica, se sigilează cu capac și se lasă la maturat între 2 și 6 luni