Ingrediente
600 - 800 g carne afumata de porc (600 g pulpă sau 800 g costiță)
2 morcovi mărime medie
1 rădăcină de păstârnac
1 rădăcină de pătrunjel
1/2 rădăcină țelină (mică)
1-2 linguri zarzavat fiert pentru ciorbe sau roșii pasate
1/2 ardei gras roșu sau 1 lingură pastă de ardei
2 lingurițe vegeta în cazul că folosiți pulpă de porc (care este mai ”fadă” decât costița)
2-3 cartofi marime medie spre mică
borș de putină sau borș magic cu leuștean - după gust
sare și piper
Mod de preparare
Pulpa de porc (sau costița) afumată se portionează. După ce am portionat-o, o punem la fiert intr-o oală cu 3-4 litri de apă (3 litri dacă folosiți borș de putină sau 4 litri dacă folosiți borș magic). Lăsăm să fiarbă 30-40 minute la foc mediu. Când carnea începe să fiarbă este necesar să luăm spuma care se ridică la suprafață ca să obținm o supă cât ma clară (limpede).
Între timp ne ocupăm de restul ingredientelor: curățăm cartofii, îi spălăm și îi tăiem după preferință (cuburi, sferturi, felii, etc.) Tăiem și morcovul, păstârnacul și țelina cubulețe sau puteți să le dați pe răzătoarea mare, cum doriți.
După 30-40 minute, încercăm carnea să vedem dacă este fiartă, dacă da, o scoatem din supă iar supa o trecem printr-o strecurătoare pentru limpezire (deoarece există posibilitatea ca în timpul procesului de fierbere o parte din spuma formată de carne să se amestece cu supa).
Punem supa de carne intr-un vas în care dorim să facem ciorba, adăugăm carnea, 2-3 linguri de zarzavat fiert pentru ciorbe (sau roșii pasate), sare și piper și o punem pe plită la foc mediu.
Când incepe să fiarbă, adăugăm rădăcinoasele tăiate cubulețe și cartofii pregătiți anterior. Lăsăm la fiert la foc mediu spre mic (ca să nu se albească supa de carne) aproximativ 10 minute sa până când cartofii sunt fierți.
Gustăm de sare și piper (dacă mai trebuie mai adăugați), adăugați borșul, lăsati până la primul clocot și opriți focul după care adăugați pătrunjelul și leusteanul taiat mărunt. Ciorba este gata, poate fi servită.
Să aveți poftă !
Pulpa de porc (sau costița) afumată se portionează.
După ce am portionat-o, o punem la fiert intr-o oală cu 3-4 litri de apă(3 litri dacă folosiți borș de putină sau 4 litri dacă folosiți borș magic) . Lăsăm să fiarbă 30-40 minute la foc mediu.
Între timp ne ocupăm de restul ingredientelor: curățăm cartofii, îi spălăm și îi tăiem după preferință (cuburi, sferturi, felii, etc.)
Tăiem și morcovul, păstârnacul și țelina cubulețe sau puteți să le dați pe răzătoarea mare, cum doriți.
Când carnea începe să fiarbă este necesar să luăm spuma care se ridică la suprafață ca să obținm o supă cât ma clară (limpede).
După 30-40 minute, încercăm carnea să vedem dacă este fiartă, dacă da, o scoatem din supă și ....
.... supa o trecem printr-o strecurătoare pentru limpezire (deoarece există posibilitatea ca în timpul procesului de fierbere o parte din spuma formată de carne să se amestece cu supa).
Punem supa de carne intr-un vas în care dorim să facem ciorba, adăugăm carnea, 2-3 linguri de zarzavat fiert pentru ciorbe (sau 1-2 linguri roșii pasate), sare și piper și o punem pe plită la foc mediu.
Când incepe să fiarbă, adăugăm rădăcinoasele tăiate cubulețe și cartofii pregătiți anterior. Lăsăm la fiert la foc mediu spre mic (ca să nu se albească supa de carne) aproximativ 10 minute sa până când cartofii sunt fierți.
Puteți înlocui borșul de putină din comerț (care are un gust destul de ciudat în ultimul timp) cu 1/2 pliculeț de borș magic (1 plic=7 litri ciorbă), eu prefer borșul magic.
Gustăm de sare și piper (dacă mai trebuie mai adăugați), adăugați borșul, lăsati până la primul clocot și opriți focul după care adăugați pătrunjelul și leusteanul taiat mărunt. Ciorba este gata, poate fi servită.
Să aveți poftă !