2-3 legături de pătrunjel verde
3-4 căței de usturoi
1/2 ceapă
1 lingură cu oregano uscat
1 linguriță cu coajă de lămâie răzuită
1/4 linguriță cu fulgi de chili (sau 2 ardei iuți roșii)
150 ml ulei de măsline
50 ml oțet de vin alb
sare și piper după gust
puțin zahăr.
Începem prin a aduna pe masa de lucru toate ingredientele necesare preparării rețetei. Adunăm și ustensilele, apoi poți pregătim ingredientele care necesită curățare și tocare.
Mai întâi spălăm bine pătrunjelul verde și îl zvântăm foarte bine în prosoape de hârtie. Apoi îl tocăm mărunt, cu cuțitul.
Curățăm ceapa și usturoiul, le clătim bine și le tcăm mărunt, tot cu cuțitul. Toate aceste ingrediente se toacă cu cuțitul sau cu ajutorul unui chopper. Important este să nu fie transformate în pastă, ci să rămână tocate ceva mai grosier.
Răzuim și coaja de lămâie, iar oregano uscat îl punem într-un bol și turnăm 100 ml de oțet peste el. Îl Lasăm la hidratat timp de 5-6 minute. Adaugăm peste acesta și fulgii de chili. Când avem toate aceste ingrediente pregătite, putem începe prepararea sosului.
Adăugăm într-un bol sau într-un borcan pătrunjelul verde tocat, ceapa, usturoiul și coaja de lămâie.
Peste acestea adăugăm oregano cu oțetul și fulgii de chili. Turnăm și uleiul de măsline, adăugăm sare și piper și amestecăm bine totul, până când obținem un sos gros și omogen.
Gustăm sosul și mai adăugă oțet, după gust, dar și puțin zahăr pentru a regla aciditatea sosului.
În funcție de gust, putem să mai adăugăm din ingredientele menționate în listă. Apoi putem pune sosul la rece pentru cel puțin 30 de minute, înainte de a-l servi. Este un sos care se prepară pe loc, pentru a oferi prospețime preparatelor cu care îl servim.
Mai întâi spălăm bine pătrunjelul verde și îl zvântăm foarte bine în prosoape de hârtie
Apoi îl tocăm mărunt, cu cuțitul. Curățăm ceapa și usturoiul, le clătim bine și le tcăm mărunt, tot cu cuțitul.
Adăugăm într-un bol sau într-un borcan pătrunjelul verde tocat, ceapa, usturoiul și coaja de lămâie.Peste acestea adăugăm oregano cu oțetul și fulgii de chili. Turnăm și uleiul de măsline, adăugăm sare și piper și amestecăm bine totul, până când obținem un sos gros și omogen.
Gustăm sosul și mai adăugă oțet, după gust, dar și puțin zahăr pentru a regla aciditatea sosului. Apoi putem pune sosul la rece pentru cel puțin 30 de minute, înainte de a-l servi. Este un sos care se prepară pe loc, pentru a oferi prospețime preparatelor cu care îl servim.