Ingrediente
2 kg coacăze roşii (fară codițe)
500 g apâ
150 g zahăr
3 linguri amidon de porumb
sucul de la o lămâie
ciorchini de coacăz și mentă (pentru decor)
Mod de preparare
Pregatim coacazele: scoatem coditele, sortam bine, spălam și zvântam intr-un prosop de hârtie.
Punem fructele impreuna cu apa la fiert la foc mic pentru 5-10 minute.
Daca dorim sa scapam de seminte si coaja le trcem prin sita dar nu este neaparat necesar. Daca aveti un storcator de fructe atunci treceti direct fructele prin storcator, sucul rezultat îl combinati cu apa si puneti totul la foc mediu pana incepe sa fiarba dupa care reduceti focul la mic.
Zaharul se adauga treptat amestecand pana se dizolva. Totul se fierbe timp de 10 minute la foc mic, sau până se îngroașă putin. Daca doriti o consistenta mai mare atunci adaugati 2 linguri de amidon (ca agent de ingrosare) dizoivat in putin suc de fructe si mai fierbeti 5 minute. Amidonul in afara de faptul ca va mari consistenta sucului mai are o proprietate deloc de neglijat, sucul va capata un aspect lucios.
Sosul astfel obtinul îl punem în borcane sterilizate si sigilam cu capace. Borcanele sunt întoarse pentru 10 minute cu susul in jos (pentru sigilare). Dacă totul a fost făcut corect, atunci sosul pregătit conform acestei rețete poate fi păstrat mult timp in camera de depozitare (camara, beci, etc).
In momentul servirii poate fi adaugat in sos un cub de unt dar nu este neapărat necesar.
Coacăze din gradina personală dar puteți cumpăra din supermerket sau piață
Culegem coacăzele, le curățăm de codițe și frunze, le spălăm si le punem la fiert 5 minute impreuna cu apa
După cele 5 minute, le punem in strorcătorul de la robot (sau le trecem prin sită) și le stoarcem pentru a elimina coaja și senințele
Sucul rezultat și zahărul îl punem la fiert 10 minute pană se ingroașă puțin, îl amestecăm cu amidonul dizolvat in putin suc de coacăze și îl fierbem încă 5 minute la foc mediu pana se ingroașă și arată ca un sos
Sterilizăm borcanele 30 de minute la cuptor la temperatura de 110 grade celsius
Punem sosul obținut in borcane, intoarcem pentru 10 minute borcanele cu ”susul în jos” pentru sterilizare, după care le aducem in pozitie normală
Etichetăm borcanele și le transferăm in camera de depozitare
Pentru momentul servirii eu am pus la congelator o cutie cu câteva coacăze cu crenguțe cu tot
Îl putem servi separat cu crenguțe de coacăze abia scoase de la congelator sau direct în farfurie lângă o friptura de rață, curcan sau pui. Să aveți poftă !