Ingrediente:
1 piept de rata cu piele
sare de mare grosieră
piper negru boabe proaspat râsnit
Sos de merisoare:
1 cană cu merișoare
1/2 cană cu zahăr
ghimbir
1/2 lamâie (sau portocala)
Instructiuni:
Cresteaza pielea cu un cutit bine ascutit precum se vede in poza produsului gatit. Atentie sa nu taiati carnea.
Frecati cu sare de mare si piper negru proaspat rasnit avand grija sa ramana condimentele in crestaturile din piele.
Puneti pieptul de rata intr-o tigaie rece asezata pe aragaz, cu pielea in jos si porniti focul (foc mediu). Odata ce tigaia devine fierbinte si pielea incepe sa sfaraie, gateste rata timp de 8 minute.
Grasimea se va topi, asa ca scurgeti-o din tigaie. O veti folosi cu mult succes mai tarziu la alte preparate.
Intoarceti pieptul de rata si gatiti-l cu carnea in jos timp de 4-6 minute.
Scoateti pieptul de rata din tigaie, infasurati-o in folie de aluminiu si lasati-o sa se odihneasca 10 minute inainte de feliere si servire. Feliati la grosimea preferata.
Sosul de merisoare pentru friptura :
Daca folosim merisoare deshidratate, acestea trebuie tinute in apa aproximativ 30 de minute pana se inmoaie abia atunci le putem folosi.
Intr-o craticioara punem zaharul si ghimbirul dat pe razatoarea mica si sucul de lamiâe proaspat stors.
Amestecam si punem pe plita la foc mic pana cand se topeste zaharul.
Cand zaharul este topit adaugam merisoarele si mai lasam sa fiarba aproximativ 5 munute
Servim friptura de rață asezonata cu sosul de merisoare, alaturi de o garnitura la alegere.
Asezonăm pieptul de rată cu condimente
Crestăm partea cu pielea având grijă să nu o tăiem pană la stratul de carne
Prăjim pe gril pe ambele parți și feliem
Pregătim sosul de merișoare