Sos de merisoare:
1 cană cu merișoare
100 ml apă
1/2 cană cu zahăr brun
50 ml vin roșu dulce
ghimbir (optional)
1/2 lamâie
1 linguriță amidon de porumb
unt (optional)
Mod de preparare:
Daca folosim merisoare deshidratate, acestea trebuie tinute in apa aproximativ 30 de minute pana se inmoaie abia atunci le putem folosi.
Intr-o craticioara punem apa, zaharul, ghimbirul dat pe razatoarea mica si sucul de lamiâe proaspat stors.
Amestecam si punem pe plita la foc mic pana cand se topeste zaharul.
Cand zaharul este topit adaugam merisoarele si mai lasam sa fiarba aproximativ 5 minute. Adăugăm amidonul dizolvat in putină apa, vinul si mai fierbem 5 minute sau până se ingroasa sosul. Amidonul, în comparatie cu faina, va da sosului un luciu frumos si apetisant.
Servim sosul de merisoare la fripturi cum ar fi: friptura de vita, piept de rața, etc.
In momentul servirii poate fi adaugat in sos un cub de unt.
Curățăm fructele de impurități, le spălăm si le zvântăm de apă cu prosoape de hârtie
Intr-o cratiță, punem apa, zhărul, ghimbirul, sucul de lămâie și merișoarele. Fierbem 5 minute
Adăugăm amidonul dizolvat in puțină apă și mai fierbem până se ingroașă sosul