Ingrediente
Pentru șuncă crud-afumată avem nevoie de:
1 kilogram de slănină crudă
30 g sare fără iod.
Mod de preparare
Taiem carnea de porc si slanina in bucati potrivite pentru a putea să o agățăm la afumat.
Condimentam șunca cu sare (și usturoi granulat - opțional). Pentru noi, gramajul din reteta / kg de carne este exact ce trebuie, dar puteti adauga ingredientele după gustul dumneavoastra. Lăsăm la sare 3 zile timp în care o intoarcem in fiecare zi pe cealaltă parte dar si aducem bucățile de la fundul vasului deasupra, iar cele care au fost deasupra le punem la fundul vasului (pentru o sarare uniformă)
După 3 zile, punem șunca pe un bat si o lasam sa se zvânte, intr-un loc uscat si racoros pentru 24 de ore.
După zvântare aceasta putem să o afumam sau potem să o punem in pungi la congelator. Daca optati pentru afumare, vom lasa șunca in afumatoare in prima zi 1-2 ore, o scoatem din afumatoare si o lasam la rece pâna a doua zi când, o introducem din nou în afumatoare pentru alte 1-2 ore (în functie de cât de mult fum doriti sa aiba). Pentru o afumare medie sunt suficiente 2-3 ore.
După afumare, o portionam in bucati potrivite, o vidam. În acest fel vom păstra șoriciul moale, numai bun de mâncat. Sunca preparată în acest fel poate fi folosită la preparate culinaree precum varza cu afumătură, tochitură, etc.
Să aveți poftă !
Condimentam șunca cu sare (și usturoi granulat - opțional). Pentru noi, gramajul din reteta / kg de carne este exact ce trebuie, dar puteti adauga ingredientele după gustul dumneavoastra. Lăsăm la sare 3 zile timp în care o intoarcem in fiecare zi pe cealaltă parte dar si aducem bucățile de la fundul vasului deasupra, iar cele care au fost deasupra le punem la fundul vasului (pentru o sarare uniformă)
După 3 zile, punem șunca pe un bat si o lasam sa se zvânte, intr-un loc uscat si racoros pentru 24 de ore.
După zvântare aceasta putem să o afumam. Daca optati pentru afumare, vom lăsa șunca in afumatoare in prima zi 1-2 ore, o scoatem din afumatoare si o lasam la rece pâna a doua zi când, o introducem din nou în afumatoare pentru alte 1-2 ore (în functie de cât de mult fum doriti sa aiba). Pentru o afumare medie sunt suficiente 2-3 ore.
După afumare, o portionam in bucati potrivite, o vidam. În acest fel vom păstra șoriciul moale, numai bun de mâncat. Sunca preparată în acest fel poate fi folosită la preparate culinaree precum varza cu afumătură, tochitură, etc.
Să aveți poftă !