1 kg carne de vițel
4 morcovi potriviți ca mărime
3-4 linguri pastă de ardei
4-6 cartofi (in functie de marime)
20 g unt
400 ml apă
50 ml ulei
1 linguriță vegeta legume
piper proaspăt măcinat
sare
pătrunjel, marar (optional)
Spalam carnea, o tamponam cu servetele si o taiem bucati potrivite. O punem pe plita intr-o oala in care am pus 1,5 litri apa rece si o lasam la foc mediu pana incepe sa dea in clocot (pentru a elimina spuma inestetica care se formeaza la fiert). Cu o spumiera, scoatem carnea din apa fierbinte si o transferam intr-o cratita in care am pus 50 ml ulei vegetal.
Asezam carnea pe toata suprafata cratitei pe unul sau doua randuri, in functie de marimea acesteia.
Curatam morcovul, il spalam si îl taiem dupa preferinta rondele sau orice alta forma doriti. Adaugam morcovul in cratita peste carne, uniformizam in asa fel incât sa obtinem un strat compact care o sa ajute carnea sa fiarba ”innăbusit”. Punem peste stratul de morcov o lingurita de vegeta legume, pasta de ardei, piper macinat si adaugam 400 ml apa (sau atât cât este nevoie incât nivelul apei din cratita sa fie cu un deget sub nivelul morcovului).
Punem capacul si pornim focul la mediu pâna compozitia incepe sa fiarba dupa care, reducem focul in asa fel incât sa fiarba foarte incet. Lasam asa 1,5 - 2 ore (nu este nevoie sa fie supravegheata - dar nici sa uitam de ea pe plita, urmarim doar sa nu ramana fara apa). Nu este nevoie sa amestecam in cratita, compozitia va fierbe usor, morcovul ramâmând in forma in care l-ați pus si protejâd carnea sa nu se usuce.
Dupa 1,5 ore, cu o furculita incercam carnea sa vedem daca este fiarta. Daca furculita intra usor si carnea este frageda, oprim focul, daca nu, continuam fierberea pana carnea devine frageda. Daca este nevoie mai adaugam apa.
In timp ce gatim soteul, curatam cartofii, îi taiem rondele mai groase (1,5-2 cm) si îi punem intr-o oala la fiert impreuma cu untul si un praf de sare. Fierbrm cartofii la foc mic ca sa evitam sa se sfarame.
Spre final gustam soteul si carnea de sare si piper si daca consideram mai putem adauga. Obtinem astfel un sote delicios care poate fi servit lângă o garnitura de orez la cuptor (reteta aici), cartofi natur, etc. asezonat cu o salata (reteta aici)
Putem decora cu patrunjel sau marar dupa preferinte.
Curățăm și spălăm morcovul
Tăiem după prefetință
Punem carnea pe foc mediu până dă primul clocot
Feliem bucățile de carne
Așezăm intr-o cratiță in strat compact
Acoperim carnea cu un strat de morcov
Adăugam pasta de ardei, vegetă și piper proaspăt măcinat
Adăugam apă pana sub nivelul morcovului, punem capacul și pornim focul la mediu
Curățăm cartofii, îi feliem, îi fierbem, îi punem intr-un vas sau pe un platou, asezonam cu sare, piper si verdeață.
Soteul poate fi mâncat ca atare sau alături de o garnitură de cartofi natur și o salată (reteta aici)
Să aveți poftă !