Pentru friptură
800 g pulpă de porc
2-3 linguri ulei
1/2 lingurita usturoi granulat
1 lingura boia de ardei dulce
sare
piper
Pentru cartofi
500 g cartofi
2-3 linguri de ulei
20 g unt
Pentru sos
sos de oțet balsamic de Modena
Pentru decor (opțional)
muguri de pin
semințe de susan negre
semințe de dovleac
ardei roșu, galben și portocaliu
castraveți
Mod de preparare:
Scoatem carnea din frigider cu cel putin 30 de minute (sau chiar o ora) inainte de a o gati.
O punem pe un fund sau planseta pe care am asezat in prealabil un prosop de hartie. O stergem pentru a inlatura surplusul de apa. Acest lucru va ajuta la formarea unei cruste frumoase cand vom pune carnea pe gratar.
Pentru ca procesul de gatire a fripturilor va fi unul rapid, facem intâi focul la gratar. Gratarul poate fi aprins cu lemne sau folosind carbunii. Pentru o savoare speciala a preparatelor, se poate folosi o combinatie intre lemne si carbuni. Puteti aprinde gratarul cu lemne de esenta tare peste care care sa adaugati carbunii. Jarul este tocmai bun pentru carne in momentul in care carbunii devin gri si daca atunci cand plasati mana deasupra gratarului rezistati 3-4 secunde.
Punem fripturile pe gratar si le gatim pe o parte circa 5-6 minute, pana cand capata crusta si nu se mai lipesc. Le întoarcem pe cealalta parte si le gatim timp de inca 5-6 minute. Repetam procedeul inca de 2-3 ori, intorcand fripturile sunt facute, eventual putem stropi carnea cu puțină apă minerală pentru frăgezire (e bun și vinul dar nu și pentru copii 😉).
Cât se face focul la gratar, curatam cartofii, îi spalam, îi taiem rondele de aproximativ 1 cm. Punem cartofii feliați in tavă, adăugam untul si 2-3 linguri de ulei și dăm la cuptor la 220 grade pentru 30-40 minute.
Când este gata, punem friptura pe un platou si o lasam sa se ”odihneasca” timp de 5 minute. Dupa odihna, feliem friptura si o asezam pe farfurie, alaturi de cartofi , ardei, castraveti si o stropim cu sos de otet balsamic. Sosul va da o aromă deosebita apât la fripturii cât si cartofilor. Sa aveți poftă !
Facem focul la grătar
Condimentăm carnea de porc. Eu am avut o felie cu os din pulpa din spate
Curățăm, spălăm și tăiem cartofii felii de aproximativ 1 cm
Punem cartofii feliați in tavă, adăugam untul si 2-3 linguri de ulei și dăm la cuptor la 220 grade pentru 30-40 minute
Rumenim pulpa pe gratarul bine incins câte 5-6 minute pe fiecare parte, intoarcem de 2-3 ori până este bine făcută (dar nu uscată- stropiți din când in când cu apă minerală pentru fragezire)
Aranjați farfuria și serviți. Să aveși poftă !