Ingrediente
1 kg vișine (fară sâmburi)
800 g apâ
100 g zahăr
100 ml vin roșu dulce (optional)
3 linguri amidon de porumb
sucul de la 1 lamâie
1/2 lingutiță scorțișoară macinată
sare
unt (la servire nu la conservare)
Mod de preparare
Pregatim visinele: scoatem coditele si sâmburii, sortam bine, spălam și zvântam intr-un prosop de hârtie.
Punem fructele impreuna cu apa la fiert la foc mediu pana incepe sa fiarba, (putem pasa fructele dar mie imi place sa fie intregi) dupa care reducem focul la mic si mai fierbem 5-10 minute. Scoatm fructele din sucul rezultat cu o paletă si sucul îl strecurăm de ”eventualii musafiri nepoftiți”😉 .
Zaharul se adauga treptat in sucul rezultat amestecand pana se dizolva. Apoi se adaugă sare dupa gust, condimentele si amidonul dizolvat in putin suc din cratiță care a fost lăsat să se răcească. Fierbem totul timp de o de 5 minute la foc mic, până se îngroașă. Amidonul in afara de faptul ca va mari consistenta sucului mai are o proprietate deloc de neglijat, sucul va capata un aspect lucios. Dupa ce amidonul s-a ingroșat adăugăm visinele și mai fierbem 5 minute.
Sucul astfel obtinul îl punem în borcane sterilizate si sigilam cu capace. Borcanele sunt întoarse pentru 10 minute cu susul in jos (pentru sigilare). Dacă totul a fost făcut corect, atunci sosul pregătit conform acestei rețete poate fi păstrat mult timp la rece.
In momentul servirii poate fi adaugat in sos un cub de unt.
Curațăm visinele de codițe, le spălăm, scoatem sămburii
Punem intr-o cratiță vișinele, apa și sucul de la o lamaie, fierbem 5-10 minute, după ca , scoatem visinele cu o paletă, strecurăm sucul de ”musafirii nepoftiți”😉
Dizolvăm amidonul cu putin suc de vișine rece
Punem sucul rezultat intr-o cretiță, adăugam zahărul, fierbem 5 minute si adăugăm amidonul dizolvat anteior
După ce amidonul incepe să se ingroase, adăugăm vișinele și praful de scorțișoară, amestecam și mai lasăm să fiarbe la foc mic-mediu incă 5-10 minute
Cât timp am pregătit sucul, am pus borcane la cuptor la sterilizat la temperatura de 110 grade celsius pentru 30 de minute
Punem coppoziția de sos in borcane fierbinți (vă puteți ajuta de o mănușă de bucătărie) și capsăm borcanele care vor sta cu ”susul in jos” pentru 5-10 minute
După 5-10 minute, intoarcem borcanele in poziție normală, lasăm la răcit și etichetăm
La servire, topim un cub mic de unt, adăugam sosul de visine și servim cu friptură de rață, curcan, pui sau vită.