Ingrediente
5 kg de gogoșari
6-7 borcane de 800 g
o conopida potrivit de mare
5 linguri de sare neiodata
1 litru apă
1 litru oțet
1 kg zahar
2-3 morcovi
boabe de piper
boabe de mustar
frunze de telina
foi de dafin
Mod de preparare
Gogoșarii se curata de cotoare si seminte, se spala în apă rece, se taie în bucăți potrivite si se pun la scurs pe un prosop de hartie. Morcovul se curata, se spala si se taie rondele. Între timp, se pregătește saramura. Conopida se spala, se desfac buchetelele si se lasa in apa rece 1 ora.
Într-un vas mare se pune apa, oțetul, zaharul, sarea, piperul boabe, câteva boabe de muștar, câteva frunze de foi de dafin. Totul se pune la fiert, la foc potrivit. Când saramura începe să fiarbă, se reduce focul la mediu, se adaugă pe rând și gogoșarii pentru 2-3 minute, pâna îsi schimba culoarea si se amestecă încontinuu. Gogosarii se adauga in mai multe transe in lichidul fierbinte, dupa care se pun intr-un vas la racit. Conopida nu se opareste, va ramane asa in stare cruda.
Dupa ce gogosarii s-au racit, se pun în borcane, fără să fie presați, printre ei se intercaleaza buchetele de conopida si rondele de morcov iar peste se adaugă saramura caldă. Deasupra se pun cateva frunze de telina (pentru gust si decor). Mirodeniile din vasul în care a fiert saramura se adaugă și ele uniform în fiecare borcan.
Se pun capacele borcanelor, se intorc borcanele cu gura in jos si se lasa asa 30 de minute (pentru sigilare), după care borcanele pot fi depozitate în cămară.
Alegem gogoșari bine copți
Gogoșarii îi curățăm de semințe și cotoare, îi spălăm și îi punem la scurs
Conopida o spălam, o desfacem buchețele, o lăsăm în apă rece o oră, după care o punem la scurs
Țelina o spălăm si o curățăm de cotoare
Într-un vas mare se pune apa, oțetul, zahărul, sarea, piperul boabe, câteva boabe de muștar, câteva frunze de foi de dafin. Totul se pune la fiert, la foc potrivit
Când saramura începe să fiarbă, se reduce focul la mediu, se adaugă pe rând și gogoșarii pentru 2-3 minute, pâna îsi schimba culoarea si se amestecă încontinuu.
Dupa opărire, gogoșarii și saramura se lasă la răcit se pun intr-un vas la racit
Dupa ce gogosarii s-au racit, se pun în borcane, fără să fie presați, printre ei se intercaleaza buchetele de conopida
Așezăm în borcane, turnăm compoziția de oțet calduță și sigilăm cu capace
Etichetăm și transferăm in spatiul de depozitare