Ingrediente
1, 5- 2,0 kg buturi de porc afumate (2 bucăți)
2-3 picioare de porc (copite) neafumate
sare
5-7 căței mari usturoi
1-2 morcovi fierți separat pentru decor (optional)
4-5 ouă fierte tari pentru decor (opțional)
Notă: morcovul și piperul vor denatura culoarea supei de carne, din această cauză le voi pune la fiert separat
Mod de preparare
Mai întâi pregătim carnea pe care o porționam în bucăți mai mici. Clătim bine bucățile de carne și le punem într-o oală încăpătoare. Adaugăm apă rece peste ele și le lasăm acolo timp de 1-2 ore pentru a elimina sângele din ele și o parte din fumul de la afumat.
Apoi înlăturăm apa în care au stat bucățile de carne, le clătim bine și adaugăm aproximativ 4-5 litri de apă rece peste ele. Punem la fundul oalei picioarele și deasupra buturile tăiate bucăti pentru a putea controla fierberea. Pentru inceput punem la foc de intensitate mai mare, până când se formează spumă deasupra, după care aruncăm prima apă (ne dorim o zeamă limpede si translucida), adaugam din nou alta apa rece si punem la fiert la foc mediu pâna incepe sa fiarba. Când incepe sa fiarba, reducem focul la minim, spumam si lasam cu capac aproximativ o ora. Descoperim si mai lasam la fiert inca 2-3 ore, pâna apa scade cam 2/3 din cantitate si carnea incepe sa se desfaca de pe os. Secretul unei racituri limpezi si tranparente este sa nu dea in clocot la fiert deoarece, supa se va albi.
După cum ati observat din ingrediente, eu nu adaug legume la fiert deoarece, orice leguma (chiar daca da gust supei) va modifica culoarea finala a raciturii, dar si gustul acesteia. Supa rezultata din fierberea carnii va avea oricum un gust deosebit dat de oasele care vor fierbe si care stim ca intotdeauna vor da un gust deosebit oricarei supe sau ciorbe.
Testam buturile cu o furculiță și când aceasta pătrunde usor in carne, le scoatem si le lasam la racit pentru a le putea degresa mai usor. Când carnea s-a racit putin o degresam, o taiem bucati mai mici sau mai mari (dupa preferinta) si o lasam la frigider pana a doua zi.
Supa de carne rezultata impreuna cu cele 2-3 picioare de porc (copite) le lasam la racit pana a doua zi. Picioarele din supa vor dezvolta geletina de care avem nevoie pentru inchegarea raciturii fara sa mai fie nevoie de adaos de gelatina.
A doua zi degresam supa de grasimea care intre timp s-a ales deasupra (astfel vom obtine o supa clara fara grasime), incalzim supa rezultata, scoatem picioarele (cine doreste poate să le folosească la răcitură, noi le consumăm cu hrean ca rasol 😉), adaugam usturoiul taiat felii si gustam de sare. Mare atentie, nu puneti sare la fiert deoarece buturile afumate sunt deja sarate iar supa va scadea foarte mult deci riscati ca aceasta sa fie prea sarata.
Lasam supa cu usturoiul in ea 10-15 minute cat sa-si dezvolte aromele si o strecuram din nou printr-o sita in care am pus tifon impaturit in 2-3 straturi.
Asezam in vasele in care dorim sa punem racitura (si in care va fi servita direct pe masa) bucatile de carne, puteti adauga dupa preferinta bucati de morcov fiert separat in apa cu sare si putin unt si oua fierte taiate sferturi sau rondele pentru decor. Când am terninat de aranjat platourile (sau orice alt vas), le asezam pe o suprafata perfect plana, adaugam supa de carne strecurata si le lasam neacoperite pana a doua zi la inchegat
După ce s-au inchegat le putem transfera la frigider. Gata, racitura (piftia) este numai bună de pus pe masa. Daca dorim la servire putem adauga cateva fire de verdeata pentru decor (marar, patrunjel, salata verde).
Sa aveti pofta !
Avem nevoie de 2 buturi afumate, cam 2 kg, pe care le tăiem felii pentru ca să incapa in oală și pentru a fierbe mai ușor.
Mai avem nevoie de 2-3 picioare porc (copite)
Tăiem in bucăti potrivite pentru a le putea așeza în oală. Punem la fundul oalei picioarele pentru a fi acoperite pe tot timpul fierberii și deasupra buturile tăiate bucăti pentru a verifica fierberea. Adaugăm aproximativ 4-5 litri de apă rece peste ele.
Le punem la fiert, când incep sa fiarbă, reducem focul la minim. Când încep sa fiarbă, reducem focul la minim, adunăm spuma formată și o aruncăm. Lăsam la fiert la foc mic 2-3 ore (fără capac).
Fierbem ouăle și le decojim
Când carnea s-a racit putin o degresăm și o desfacem de pe os. Supa rezultată cu cele 2-3 picioruse (copite) le lăsăm la răcit până a doua zi pentru a-si dezvolta gelatina
Carnea o tăiem bucați mai mici sau mai mari (dupa preferintă), sau ...
... putem face o ruladă din carne și șorici, pe care o înpachatăm în folie alimentară și o lăsăm la frigider până a doua zi, după care o tăiem bucăți.
A doua zi degresam supa de grasimea care intre timp s-a ales deasupra, o incalzim și scoatem picioarele (cine doreste poate să le folosească la răcitură, noi le consumăm cu hrean ca rasol 😉)
După degresare încălzim supa, dacă mai este nevoie o mai putem fierbe la foc mic incă 30 de minute. În supa caldă punem usturoiul tăiat feliuțe și lasăm să-și dezvolte aromele
Tăiem și ouăle rondele, din albus de ou și feliuțe de morcov facem cateva ornamente 🤗
Pregătim vasele în care vom pune piftia, turnăm supă de 2-3 mm, așteptăm să se răcească (închege), așezăm rondele de ouă și ornamentele, după care ...câte o felie de carne, turnăm deasupra supă strecurată până se umple forma și lăsăm la rece până a doua zi neacoperite
... așezăm felii de carne, turnăm deasupra supă strecurată până se umple forma și lăsăm la rece până a doua zi neacoperite
Adoua zi vor fi gata pentru a fi servite.
Să aveți poftă !